Wednesday, December 28, 2016

 3:51 AM         No comments
Assalamualaikum

Zie ucapkan tahniah pada mommies yang mengandung. Semoga enjoy dengan detik- detik kehamilan ini. 

Hari ni Zie nak berkongsi dengan mommies cara nak elak anak cacat dalam kandungan.

Kita semua nak anak kita sihat dan normalkan. Caranya kita berusaha dan selebihnya berserah pada Allah.

1. Fikir yang baik-baik untuk anak kita. Fikir yang positif sahaja. 

Contohnya anak aku comel, anak aku sihat. Aku sedang mengandungkan anak yang soleh. Semoga anak ini menjadi aset apabila aku tiada nanti.




Jangan sekali fikir yang negatif. Semoga kandungan mommies sihat dan membesar dengan normal. Sebenarnya apabila kita berfikiran negatif ia menjadi doa buat kita sendiri.

2.  Makan makanan yang berkhasiat
Jemput baca diet ibu hamil di sini


 3. Elakkan kafein
Kafein terdapat dalam minuman seperti teh dan kopi perlu dikurangkan

4. Jangan ambil ubat sembarangan
Rujuk doktor dahulu. Ada ubat yang yang tidak boleh diambil semasa mengandung kerana membahayakan kandungan.

Dapatkan nasihat daripada dktor untuk dos dan ubat yang selamat diambil semasa mengandung

5. Berhenti merokok
Zie percaya ramai mommies yang tak merokok kan?

Tapi masalahnya mungkin suami atau ayah yang merokok.

Kalau suami yang merokok beritahu kesan asap rokok pada kandungan. Berhenti merokok atau elakkan merokok semasa bersama mommies.

6. Ambil asid folik
Ia penting diambil  sebelum dan semasa awal kehamilan.

Mommies tau tak sesiapa yang merancang untuk hamil perlu makan asid folik 3-6 bulan sebelum kehamilan.

Bila dah hamil pula, asid folik sangat penting pada trismester pertama.

Keperluan asid folik sebelum kehamilan ialah 400 mcg sehari manakala semasa hamil 1000mcg setiap hari.

Asid folik boleh melindungi bayi daripada kandungan daripada kecacatan saraf (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida dan kecacatan otak.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang menutupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini bleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Di US, statistik menunjukkan dalam 1000 kelahiran, seorang bayi akan mengalami kecacatan Spina Bifida. 
Kajian menunjukkan kecacatan saraf tunjang boleh dikurangkan 50-70 peratus jika mommies mengambil asid folik sebelum mengandung dan semasa trimester pertama.



Gambar kanan dan kiri menunjukkan kecacatan otak manakala gambar yang ditengah-tengah menunjukkan kecacatan saraf tunjang.

 Macam mana nak dapatkan asid folik terbaik?

Di dalam set kehamilan Shaklee terdapat viamin B Complex yang merupakan sumber asid folik terbaik.

Mengapa Zie terbaik?

B complex Shaklee mengandungi 8 vitamin iaitu B 1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana yang dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama). 

Selain tu B Complex Shakee mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.

Ianya juga adalah semulajadi dan bukan sintetik.





Sekian sahaja perkongsian hari ini. 

Kalau mommies nak try  Set Kehamilan Shaklee atau B Complex Shaklee boleh hubungi Zie.

Semoga bermanfaat.

Zie Erniza    013 989720
Shaklee ID  1141936
Fb Zie Erniza

Sahabat Kesihatan Anda



0 comments:

Entry Terbaru Saya

Google+

Popular Posts

Kepakaran Saya

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Kelantan.
(Shaklee 1D : 1141937)

Cash on Delivery (COD) sekitar Kok Lanas, Ketereh dan Kadok.

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei menggunakan Poslaju, GDex atau Citylink.

Dengan setiap pembelian vitamin di suzysyahimi@blogspot.com, anda layak mendapat:

- Jadual Makan Vitamin
- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group Facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee

Hubungi Suzy Erniza Ismail di:
013-9897 720
hannanaufal@yahoo.com