Monday, December 5, 2016

 7:00 AM         No comments


Assalamualaikum.

Apa khabar? Zie ucapkan tahniah pada ibu yang sedang hamil.

Semoga ibu dan bayi dalam kandungan sihat sepanjang kehamilan.

Topik hari ni Zie nak bercerita tentang tip kurangkan ALAHAN semasa mengandung.

Alahan atau morning sickness ni memang kebanyakan ibu hamil akan melaluinya.

Macam Zie sendiri, setiap kali hamil, mesti mengalami alahan. 

Yang paling teruk semasa kehamilan pertama. 

Zie alami alahan dan memang tak lalu makan sampai bersalin. 

Tapi, alhamdulillah tak sampai kena Hiperemesis Gravidarum iaitu tak boleh makan minum lansung sampai badan terhidrasi.

Anak yang lain alahan sampai kandungan berusia 3 hingga 4 bulan. 
 


 Alahan semasa mengandung boleh mengganggu aktiviti harian. 
Tapi insyaAllah boleh dikurangkan jika kita tahu tip yang Zie akan beritahu nanti.
 
Kehamilan yang ke empat, best sangat sebab alahan Zie makin berkurang setelah mencuba Set Kehamilan Shaklee. Badan cergas, tak letih sepanjang mengandung.

Ok, jom kita tengok 21 tip untuk mengatasi alahan (morning sickness).

 21 tips mengatasi alahan

1. Makan dalam jumlah yang sedikit tapi kerap.

2. Makan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein yang dapat membantu mengatasi rasa mual.

3. Sewaktu bangun tidur, jangan terburu - buru bangun. Duduk dahulu dan kemudian bangun perlahan- lahan. Jika ibu berasa sangat mual ketika bangun tidur, siapkanlah snek atau biskut di tempat tidur supaya dapat memakannya terlebih dahulu sebelum berdiri.

4. Hindari makanan berlemak, berminyak dan pedas.

5. Minum air yang cukup sekiranya gelaja muntah menjadi- jadi.
 Minumlah air putih atau pun jus dan jauhi minuman berkafein dan berkarbonat. 

6. Ambil Vitamin B6 yang sangat efektif untuk mengurangkan alahan.

7. Beristirehat dan relax sangat membantu untuk mengurangkan alahan.
Luangkan sedikit masa ibu hamil untuk bersantai, membaca buku tentang kehamilan.

8. Makan makanan yang masam
Tapi elakkan makan asam ye sebab mengandungi garam dan bahan kimia yang tinggi.

Ibu hamil boleh cuba makan buah- buahan yang putik seperti mangga muda.

9. Makan atau minum halia untuk mengatasi kembung perut. 
Jangan terlebih tau kerana dos yang berlebihan menggalakan jus gastrik.

10. Makan makanan yang telah suam
Makanan yang panas kuat aromanya. Nanti ibu hamil akan loya. Makanan yang berada pada suhu bilik lebih sesuai untuk ibu hamil.

11. Elak daripada bau yang menyebabkan rasa mual.
 Yang ni subjektif. Ada orang mengalami alahan dengan minyak rambut suami. Ada juga alahan dengan bau bawang putih, kunyit dan sebagainya.

12. Elakkan berbaring selepas makan. 
 Ye, amalan ini amat tidak elok diamalkan walaupun tidak hamil. Ini kerana ia melambatkan  pencernaan.

13. Elakkan makan bersulam air.
Memang tidak baik  diamalkan kerana boleh menjejaskan penghadaman. 

14. Makan pisang di antara waktu makan boleh kekalkan paras gula dalam darah.

15. Elakkan perut kosong.
 Perut kosong dan berangin boleh mengundang mual. Bangun daripada tidur,  terus makan. Contohnya ibu hamil boleh mengambil kurma sebagai sumber tenaga segera.
Yang penting ibu hamil perlu elakkan perut kosong. Jika perlu,  bawa bekal seperti snek bersama ibu hamil ke mana sahaja.

16. Makan buah- buahan.
Ada orang kata makan sebiji epal setiap hari boleh mengurangkan rasa mual. Anda boleh cubanya sendiri!

17. Buat urutan refleksologi.
 Tekanan accupressure pada titik yang berkaitan loya.
 
18. Pakai pakaian yang longgar dan selesa.
Semasa mengandung berlaku perubahan hormon yang menyebabkan badan berasa panas dan akhirnya mencetuskan rasa mual. Sebab itulah ibu hamil  perlu pakai pakaian yang longgar dan selesa untuk kurangkn rasa panas. Selain ibu hamil perlu elak pergi ke kawasan sesak dan panas.

19. Cuba terapi semulajadi.
Aromaterapi seperti (minyak bunga mawar, limau nipis dan sitrus)atau rawatan altenatif homopati dapat mengurangkan alahan.

20. Dapatkan nasihat doktor jika alahan bertambah kuat.   

21. Kurangkan aktiviti yang menyebabkan rasa mual.  
Contohnya jika memasak boleh menyebabkan mual, boleh minta suami membeli makanan daripada luar. Ataupun ibu hamil boleh masak yang ringkas sahaja.

Sekiranya ibu hamil sudah membuat tip di atas tapi tetap rasa alahan yang kuat, Zie mengesyorkan Set Kehamilan Shaklee.

Tapi sebelum tu, Zie ade beberapa soalan nak tanya.

1. Adakah ibu hamil mencari Set Kehamilan yang ada  sijil halal yang JAKIM sendiri mengiktirafnya?

2. Set kehamilan yang mampu milik dan tahan berbulan- bulan lamanya ?

3. Set kehamilan daripada bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia seperti pengawet, pewarna dan lain- lain ?

4. Set kehamilan yang mampu  membuatkan ibu hamil cergas dan cantik?

5. Set kehamilan yang boleh dikongsi oleh suami dan anak anak.

6. Set kehamilan yang boleh diambil bukan sahaja semasa hamil malah boleh di makan semasa berpantang dan menyusu.


7.Set kehamilan yang terbukti berkesan dan terdapat beratus/ribu kajian sains mengenainya


Jika ya, ibu hamil boleh terus membaca entry ini sebab Set Kehamilan Shaklee adalah jawapannya.

Mengapa ramai ibu hamil jatuh cinta dengan Set Kehamilan Shaklee.



Macam Zie sendiri dah jatuh cinta dengan Set Kehamilan Shaklee.

Cinta pandang pertamakan.

Dulu memang Zie tercari cari suplemen natural, halal dan berkesan.

Suplemen yang boleh mengurangkan alahan, membuat badan bertenaga dan cantik semasa mengandung.

Suplemen yang boleh merawat gigi Zie yang selalu sakit gigi, sengal semasa mengandung.

Suplemen yang boleh mengurang lenguh kaki dan cramp semasa mengandung. 

Suplemen yang melawaskan pembuangan setiap hari. 

Kalau mengandung tak cari lain dah.

Itu surat cinta Zie pada Set Kehamilan Shaklee.

Kita tengok suara hati orang lain pula. 
 
1. Memberi kecergasan dan tenaga sepanjang kehamilan.

2. Mengurangkan loya dan dapat membantu ibu hamil yang mengalami alahan teruk sampai tak boleh makan dan minum iaitu Hyperemesis Gravidarum.

3. Untuk pertumbuhan otak bayi yang cemerlang dan mengurangkan sindrom lupa di kalangan ibu hamil.

4. Mengatasi masalah sembelit dan buasir.

5. Mengatasi masalah kekejangan otot (cramp), sakit pinggang dan sakit belakang.

6. Membantu perkembangan janin yang sempurna.

7. Mengatasi masalah anemia atau HB rendah

8. Meningkatkan antibodi badan ibu agar tidak mudah selsema dan batuk.

9. Mencantikkan kulit ibu dan merawat jerawat sepanjang kehamilan.

10. Mencukupkan nutrisi pemakanan ibu.

11. Menjauhkan kencing manis  (GDM) , darah tinggi dan GBS ketika hamil.

12. Mengurangkan sakit gigi, sengal-sengal gigi dan gusi berdarah.


 Jom kita lihat manfaat dalam setiap produk dalam Set Kehamilan Shaklee.

 Khasiat Setiap Produk dan Berapa Lama Tahan ?

Ada 6 produk semuanya untuk Set Kehamilan Shaklee yang lengkap iaitu


1. Vitalea (120 biji) ,
 
2. B complex (120 biji),

3. Sustained Release Vita-C ( 180 biji),

4. Ostematrix ( 120 biji)

5. Omega guard (90 biji)

6. ESP Shaklee





Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
  • Multivitamin yang yang mengandungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak daripada sayur dan buah.
  • Membantu ibu untuk mendapat tenaga segera.
  • Melengkapkan kekurangan nutrisi vitamin dan mineral.
  • Sumber zat besi untuk ibu hamil supaya mengelak daripada letih dan pitam.



B- Complex
  • Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bayi
  • Mengelakkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang.
  • Mencegah anemia dengan membantu pembentukan sel darah merah.
  • Merawat sakit kepala, pening, letih, migrain, letih, muntah - muntah, mabuk darat dan laut. 
  • Membantu penghadaman dengan menukarkan makanan kepada tenaga.


Vita- C Sustained Release
  • Meningkatkan sistem imun supaya ibu tidak mudah terkena demam dan selsema.
  • Mencantikkan kulit ibu dan merawat jerawat.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi dengan berkesan.

Ostematrix
  • Membekalkan kalsium mencukupi kepada ibu.
  • Mencegah sembelit dan buasir.
  • Mengurangkan lenguh, sakit pinggang, sakit belakang dan sakit sendi.
  • Mencegah kejang kaki( cramp).
  • Mengurangkan sengal gigi, gusi berdarah dan kehilangan gigi.



Omega Guard
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan perkembanagn memori.
  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru.
  • Mencegah penyakit darah tinggi semasa mengandung.
  • Mengawal berat badan semasa mengandung dengan menyerap lemak
ESP Shaklee
  • Membekalkan protein untuk membina sel, tisu dan otot ibu dan bayi dalam kandungan.
  • Memberi tenaga segera yang kekal berpanjangan (berjam-jam)
  • Mengurangkan risiko bayi cacat.
  • Kulit menjadi licin, gebu dan anjal.
  • Membantu penghasilan susu badan. 

Berapa harga Set Kehamilan Shaklee?

Untuk trismester 1 ibu hamil boleh ambil Set Kehamilan Shaklee Asas yang mengandungi
4 produk

1. Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin) ( tahan 4 bulan )

2. B- complex ( tahan 4 bulan )

3. Vita- C Sustained Release ( tahan 4- 6 bulan )

4. Ostematrix ( tahan 1-2 bulan)


Harga Set Kehamilan Shaklee Asas  ialah RM 300.
Kos sebulan lebih kurang RM 80 sahaja.

Untuk trismester 2 dan 3 , ibu hamil boleh ambil Set kehamilan Shaklee Asas dengan tambahan 2 produk iaitu

1. ESP Shaklee ( tahan 1-2 bulan )

2. Omega Guard ( tahan 3 bulan )

Harga Set Kehamilan Shaklee Lengkap yang mengandungi 6 produk ialah hanya RM 580.
 Nak penjimatan yang HEBAT sehingga 20% , boleh hubungi Zie 013 9897720. Zie akan beritahu caranya.

Hubungi juga Zie untuk consultasi percuma Set Kehamilan Shaklee. InsyaAllah Zie akan bantu untuk menyelesaikan masalah ibu semasa hamil.

Terima kasih kerana sudi membaca.



Ingin mendapatkan suplemen terbaik untuk keluarga?
Ingin menjana pendapatan 3-4 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Zie
Free Consultation

Affordable Price  And

Bussiness Opportunity With Shaklee!!!

Suzy Erniza Ismail
Shaklee ID (1141937)
hannanaufal@yahoo.com
013 9897720 (call, Whatsapp)




 



0 comments:

Entry Terbaru Saya

Google+

Popular Posts

Kepakaran Saya

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Kelantan.
(Shaklee 1D : 1141937)

Cash on Delivery (COD) sekitar Kok Lanas, Ketereh dan Kadok.

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei menggunakan Poslaju, GDex atau Citylink.

Dengan setiap pembelian vitamin di suzysyahimi@blogspot.com, anda layak mendapat:

- Jadual Makan Vitamin
- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group Facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee

Hubungi Suzy Erniza Ismail di:
013-9897 720
hannanaufal@yahoo.com