Wednesday, December 7, 2016

 6:19 AM         No comments
Assalamualaikum  

Hari Zie terbuka hati nak kongsi rahsia kekalkan berat badan dari zaman sekolah hingga sekarang. ( sila jangan rasa nak muntah ye).Hihi.
                                                                                                                          
Berat Zie masa form 5 dulu 45 kg dengan tinggi 150cm. Sehingga sekarang iaitu 17 tahun berlalu berat Zie 47kg.                                                                                                
InsyaAllah boleh kurus lagi. Tapi encik somi tak bagi sebab bagi dia dah kurus sangat. 

Zie harap dapat kekal berat macam ni sampai akhir hayat. Maklumlah kalau berat Zie lebih 
50 kg tu,  Zie akan nampak pendek.

Setelah Zie amati selama 17 tahun ni apa yang Zie selalu buat, rupanya- rupanya Zie amalkan beberapa perkara ni.

1.  Sentiasa bersarapan pagi. Yang ni memang Zie tak pernah miss.
Ajaran ibu bapa Zie sejak  kecil lagi. Mak Zie selalu suruh Zie bersarapan sebelum pergi sekolah.
Kalau tak makan memang kena marah.  Sarapan pula biasanya Zie makan banyak dan kalau boleh makanan yang memberi kenyang berpanjangan.

Kalau ikut fakta  sarapan pagi memang boleh meningkatkan metabolisma. Jadi kalau korang nak diet memang kena amik sarapan.

2. Kurangkan makan pada waktu malam. Memang Zie tak miss makan malam ni. 
Walau bagaimana pun Zie akan makan sedikit je sebab nak tidur dah kan. Perut dah kurang bekerja.

3. Makan kuantiti sedikit tapi kerap. Zie makan lebih kurang 5 kali . Jangan terkejut tau. Zie makan pada waktu pagi, pukul 10 pagi, tengahari, petang dan malam. 

Dalam erti kata lain elakkan berlapar tapi kalau makan jangan berlebihan pula, sampai perut terlampau kenyang.

4. Jaga waktu makan. Maksudnya jangan ter miss waktu makan hari- hari tu. Ni nak elakkan gastrik dan terlebih makan pada waktu makan yang sepatutnya. Faham ke?

Contohnya kalau kita tak makan tengahari, kita mungkin makan waktu petangkan.
Waktu petang kita akan makan berlebihan sebab nak cover makan tengahari. 

Bila ini terjadi sebenarnya boleh merendahkan metabolisma badan.

5. "Makan pagi seperti raja, makan tengahari seperti putera dan makan malam seperti pengemis."       

Zie berpegang pada prinsip ni sejak zaman belajar di universiti lagi.

Ni sahaja tip daripada Zie. 

Tapi kalau korang nak betul betul slim Zie nak kongsi ilmu lagi.

Ilmu ni Zie pun baru tau dan sekarang cuba amalkan dalam diet seharian. 

Kat mana Zie dapat ilmu ni, mestilah dalam NECK ( Now Everyone Can Kurus). 

Ok, 3 tip daripada NECK ialah

1. Elakkan makanan berminyak, bergoreng, berlemak, garam dan gula berlebihan.
                             
2. Cuba amalkan 1 perempat nasi, 1 perempat  protein/lauk, 1/2 sayur dan buah.



3. Kalau nak kurus kena menitik beratkan 70% pemakanan dan 30% senaman.

Kalau korang nak tau pasal program NECK boleh contact Zie, 013 9897720.

Program NECK ialah program 100% online dari rumah dan pengambilan peserta baru dibuat setiap bulan.
 
Akhir kata, Zie nak belanja testimoni peserta NECK.


 


 
                                                                                                          



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Terima kasih kerana sudi membaca.

                                                
Ingin mendapatkan suplemen terbaik untuk keluarga?

Ingin menjana pendapatan 3-4 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?

Hubungi Zie

 

Free Consultation

Affordable Price  And

Bussiness Opportunity With Shaklee!!!

Suzy Erniza Ismail
Shaklee ID (1141937)
hannanaufal@yahoo.com
013 9897720 (call, whatsapp)

                                                                                                                                                                                                                                            




0 comments:

Entry Terbaru Saya

Google+

Popular Posts

Kepakaran Saya

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Kelantan.
(Shaklee 1D : 1141937)

Cash on Delivery (COD) sekitar Kok Lanas, Ketereh dan Kadok.

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei menggunakan Poslaju, GDex atau Citylink.

Dengan setiap pembelian vitamin di suzysyahimi@blogspot.com, anda layak mendapat:

- Jadual Makan Vitamin
- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group Facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee

Hubungi Suzy Erniza Ismail di:
013-9897 720
hannanaufal@yahoo.com