Tuesday, April 19, 2016

 3:05 PM         No comments


 Assalamualaikum.

Zie doakan agar pembaca blog sihat dan dirahmati Allah selalu.

Terima kasih kerana membaca tentang Set Menyusu Shaklee Lengkap.

Zie tujukan pada mommies yang berazam nak menyusukan selama 2 tahun.

2 tahun barulah mommies dapat sijil ijazah.  

Dalam artikel  ni mommies dapat ketahui

1. Nutrisi Ibu Menyusu

2. Rahsia Penyusuan 2 tahun 

3. Bagaimana Set Penyusuan Shaklee Membantu Penyusuan 2 tahun.


 Nutrisi Ibu Menyusu







Mengikut doktor Hamid Arshat, wanita disarankan mengambil kalsium, asid folik dan Omega DHA  sepanjang hayat untuk mengekalkan kesihatan.

Maklumlah  semasa hamil banyak kalsium digunakan untuk pembentukan tulang anak.

Boleh baca kepentingan kalsium semasa hamil dan menyusu  DI SINI

Cara mencukupkan kalsium semasa hamil dan menyusu dengan mudah DI SINI

Lepas hamil, bersalin dan menyusukan anak pula.

Memang banyak kalsium diperlukan mommies pada waktu hamil dan menyusu.

Ini baru bab kalsium, belum masuk nutrisi lain seperti protein, asid folik dan  vitamin C.

Jom kita tengok perbandingan nutrisi wanita normal, hamil dan menyusu.


 Wanita hamil dan menyusu memerlukan nutrisi lebih banyak berbanding wanita normal


Di bawah ni Piramid Makanan Ibu Menyusu sebagai panduan untuk mommies melengkapkan nutrisi menyusu.



Memang fakta mengatakan walaupun mommies tak memenuhi keperluan nutrisi semasa menyusu, kualiti susu tetap sama.

Walaubagaimanapun badan mommies yang merana.

Mommies mungkin  mula rasa lenguh- lenguh tulang.

Mudah rasa letih dan tak bertenaga.

Mommies juga rasa sengal dan sakit gigi.

Kulit mula kusam tak berseri. 

Berbagai bagai lagi masalah yang timbul semasa hamil dan menyusu akibat  tidak mengamalkan diet seimbang.

Sebabtu lah wujudnya Set Menyusu Shaklee Lengkap untuk membantu mommies mencukupkan keperluan nutrisi masa menyusu. 

Mommies tahu tak mengamalkan Set Menyusu Lengkap tanpa mengamalkan prinsip penyusuan, mommis akan gagal juga dalam penyusuan 2 tahun.

Sebab tu lah gabungan Set Menyusu Lengkap dengan tip - tip yang Zie nyatakan ini akan menjayakan penyusuan 2 tahun.

InsyaAllah susu akan melimpah ruah dan mommies pun akan kekal cergas dan jelita sepanjang penyusuan.

Zie tak nak susu kita banyak, tapi badan mommies sakit- sakit.

boleh baca pengalaman Zie tandem nursing DI SINI

Rahsia penyusuan 2 tahun

1. Niat

Mommies kena tanam niat sebelum bersalin lagi nak menyusu 2 tahun. 

Dengan cara ini minda bawah sedar mommies akan berusaha sedaya upaya memenuhi cita- cita mommies ni.

 

2. Kawal stress

Mommies kena kawal stress. Biasalah nak jaga anak kecik ni stress jugakan. Maklumlah anak nak membesarkan.

Kalau bekerja pula lagi bertambah stress. Kat tempat kerja, dengan majikan dan rakan sekerja.

Bila stress kembalilah pada Allah.

Mommies juga boleh luahkan masalah pada orang dipercayai seperti suami dan ibubapa.

Stress ni boleh merencatkan penghasilan susu tau.

3. Fikir positif

Mommies perlu sentiasa berfikir positif. InsyaAllah susu akan bertambah banyak.

Sentiasa fikir susu mommies cukup untuk anak mommies.

Hanya sedikit sahaja peratusan mereka yang tak boleh menyusukan anak kerana masalah tiada susu.

4. Ilmu penyusuan

 Ilmu penyusuan ni mesti kena cari selalu biarpun dah ada anak 4.

Bagi ibu yang tak ade pengalaman menyusu anak selama 2 tahun, boleh tanya rakan yang lebih senior dalam menyusukan anak 2 tahun.

Selain tu banyak group di Face Book yang menumpukan perbincangan tentang penyusuan. Mommies boleh join di sini

Mommies juga boleh membaca buku, majalah atau melalui internet tentng ilmu penyusuan.

Antara ilmu penting yang mommies kenatahu tentang penyusuan ialah konsep demand supply, power pumping, penyimpanan dan pengendalian susu ibu dan banyak lagi  

5. Tawakal  

Bila mommies dah berusaha untuk menjayakan penyusuan 2 tahun, selebihnya serah pada Allah. Semoga Allah permudahkan hasrat murni mommies.   

3. Bagaimana Set Penyusuan Shaklee Membantu Penyusuan 2 tahun.



     1. Vita- lea (Multivitamin)

Ia mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayur dan buah.


Antara manfaat vitalea pada ibu  ialah pelengkap nutrisi, menambah tenaga segera, kecergasan tubuh dan awet muda. Vitalea dapat menaikkan Hb mommies juga.

Vita- Lea merupakan vitamin multivitamin pertama di dunia. 

2. Vitamin B complex

 Di kenali juga vitamin anti stress. 

Ia membantu mommies untuk kurangkan stress.

Vitamin Bcomplex sangat mudah diserap oleh badan dan mengandungi ke semua vitamin B yang lengkap

Apabila ibu boleh mengawal stress, penghasilan susu akan meningkat.

Selain itu ia mencegah anemia yang sering berlaku pada ibu menyusu.

3. Sustained Release Vita C 

1 biji vitamin C ini bersamaan 7 biji buah oren.

 Tingkatkan sistem imunisasi ibu & anak untuk melawan penyakit.


Ia juga mencantikkan kulit dan meransang pembentukan kolagen.

4. Alfafa

Dikenali raja tumbuhan.

Sebagai milk booster, herba untuk bantu tambah penghasilan susu.

Kesan sampingan pengambilan alfafa ialah mengurangkan keputihan, bertindak seperti kacip Fatimah dan mencuci darah.

Alfafa ni juga dapat cuci darah dan bagus untuk hilangkan jerawat.
  

5.    Energizing Soy Protein (ESP)

     Dalam susu ibu, komposisi terbesar adalah protein. Dengan ESP, dapat bantu pekatkan      
     susu ibu dan baby akan lebih cepat kenyang.  

     ESP juga membantu untuk kecergasan  mommies dan boleh juga untuk kuruskan badan.

    Mommies akan perasan kulit mommies akan bertambah gebu.  

     Kalau pagi- pagi, mommies boleh aje bersarapan dengan ESP.

     ESP membuat mommies kenyang berpanjangan dan ini bagus untuk kurus.
 

     6. Ostematrix (Calcium & Magnesium)

Komposisi terbesar dalam susu ibu selepas protein  adalah kalsium.  

Jadi, semua kalsium dlm badan ibu akan disalurkan ke susu untuk  bayi.  

Kalau ibu tidak cukup keperluan kalsium, ibu akan mudah mendapat                     osteoporosis, sakit-sakit tulang & gigi luruh.  

Ostematrix dilengkapi bersama Magnesium dan vitamin D. Ia membantu kalsium diserap ke dalam badan dengan efisyen.
       

Ok, sampai sini dulu. 

Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga entry ini dapat membantu mengatasi masalah ibu dalam penyusuan.


Ingin mendapatkan suplemen terbaik untuk keluarga?
Ingin menjana pendapatan 3-4 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Zie

Free Consultation
Affordable Price  And
Bussiness Opportunity With Shaklee!!!

Suzy Erniza Ismail
Shaklee ID (1141937)
hannanaufal@yahoo.com

013 9897720 (call, sms)
















0 comments:

Entry Terbaru Saya

Google+

Popular Posts

Kepakaran Saya

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee di Kelantan.
(Shaklee 1D : 1141937)

Cash on Delivery (COD) sekitar Kok Lanas, Ketereh dan Kadok.

Penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei menggunakan Poslaju, GDex atau Citylink.

Dengan setiap pembelian vitamin di suzysyahimi@blogspot.com, anda layak mendapat:

- Jadual Makan Vitamin
- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group Facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee

Hubungi Suzy Erniza Ismail di:
013-9897 720
hannanaufal@yahoo.com